Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ευρήματα σε νεολιθική οικία στη Βουλγαρία
Ευρήματα σε νεολιθική οικία στη Βουλγαρία PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 10 Αύγουστος 2009 17:38

Μια οικία της μέσης νεολιθικής περιόδου με πλούσια κεραμικά ευρήματα που χρονολογούνται γύρω στο 5.500- 5.200 π.Χ.- απόδειξη ότι η περιοχή κατοικούνταν από τη νεολιθική περίοδο- έφεραν στο φως οι ανασκαφικές έρευνες στη θέση Χάλκα Μπουνάρ της Κεντρικής Βουλγαρίας, που πραγματοποίησε αποστολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου.

«Η μελέτη της περιοχής στην οποία κατά την αρχαιότητα εξαπλώνονταν οι Οδρύσαι Θράκες και η καλύτερη κατανόηση της ελληνικής παρουσίας εκεί» ήταν οι στόχοι της αποστολής με επικεφαλής τον προϊστάμενο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΙΜΕ δρ Αθανάσιο Σίδερη που πραγματοποίησε την έρευνα και την ανασκαφή.
Μεταλλικά εργαλεία, χάλκινες πόρπες, πληθώρα οστράκων εισηγμένα από τον ελλαδικό χώρο, αλλά και ντόπια αγγεία, υφαντικά βάρη και αγαλματίδια είναι μερικά από τα υπόλοιπα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι «στην περιοχή υπήρξε έντονη βιοτεχνική, οικιστική και λατρευτική δραστηριότητα και ότι στα ελληνιστικά χρόνια η εγκατάσταση στη Χάλκα Μπουνάρ ήλεγχε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πιθανόν αποτελούσε εμπορικό σταθμό».
Οι Οδρύσαι Θράκες υπήρξε ο πλέον εξελληνισμένος από τους γειτονικούς λαούς των Ελλήνων, εκτός από τις ήδη γνωστές αποικίες στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Η ανασκαφή φώτισε τη σχέση των δύο λαών, αν και ακόμη τα συμπεράσματα βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο.
«Με όραμα τη διάσωση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προχώρησε στην ανασκαφή, κατόπιν σύναψης πενταετούς συμφωνίας με την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας και ειδικότερα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της (ΝΑΙΜ-ΒΑS).

 

Πηγή: Τα Νέα

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.