Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Οι έρευνες στο Μανδράκι Κύθνου
Οι έρευνες στο Μανδράκι Κύθνου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 09 Νοέμβριος 2009 00:00

Νέα ευρήματα, αλλά και ερμηνείες για προγενέστερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις της έρευνας στο Μανδράκι της Κύθνου προέκυψαν από τις πρόσφατες αρχαιολογικές δραστηριότητες στο καταβυθισμένο αρχαίο λιμάνι της περιοχής. Εκεί, από τις 4 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε  για τρίτη συνεχή χρονιά υποβρύχια ανασκαφική έρευνα η οποία εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Η περιοχή έγινε ευρέως γνωστή μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων ερευνών στο καταποντισμένο αρχαίο λιμάνι ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει και η αποκάλυψη εκεί  δύο ρωμαϊκών γλυπτών το 2008. Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο η έρευνα επικεντρώθηκε στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί κατά την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο τα δύο γλυπτά, τα οποία αποτελούσαν - σε δεύτερη χρήση- τμήμα του οικοδομικού υλικού ενός παράκτιου τείχους. Τμήμα της έρευνας αποτέλεσαν τόσο η συστηματική ανασκαφή- ευρημάτων όσο και η αποτύπωση αρκετών από τα καταποντισμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του λιμανιού, με σκοπό την ένταξή τους στο ευρύτερο τοπογραφικό σχέδιο της αρχαίας πόλης της Κύθνου.

Σύμφωνα με τα νέα ανασκαφικά στοιχεία, οι ερευνητές, κάτω από την επίβλεψη των συνδιευθυντών καθηγητή Αλέξανδρου Μαζαράκη – Αινιάνα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και δρα Δημήτρη Κουρκουμέλη (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων) κατάφεραν να ερμηνεύσουν τις παλαιότερες αποκαλύψεις σε συνάρτηση με τα νέα τους ευρήματα: μια λίθινη άγκυρα, ένα θραύσμα γλυπτού και κυρίως τρεις στήλες οι οποίες φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί επίσης ως δομικό υλικό. Δύο από τις στήλες αυτές είναι μάλλον ερμαϊκές. Η τρίτη όμως φαίνεται ότι συνανήκει με την κεφαλή του γενειοφόρου άνδρα (2ος αι. π.Χ.) που είχε έρθει στο φως την προηγούμενη περίοδο και ερμηνεύτηκε τελικά ως στήλη κομιστή.

Τα κινητά ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με σκοπό τη συντήρηση αλλά και την περαιτέρω μελέτη που ίσως φέρει στο φως κι άλλες λεπτομέρειες για τη χρήση και τη σημασία τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.