Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Η ανασκαφή στην Ίκλαινα
Η ανασκαφή στην Ίκλαινα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 23 Ιανουάριος 2010 11:44

Η Ίκλαινα είναι ένα ιστορικό χωριό στο Δήμο Πύλου. Βρίσκεται περίπου 14 χλμ ΒΑ της σύγχρονης πόλης και 2 χλμ ΝΑ της εθνικής Πύργου-Κυπαρισσίας-Πύλου-Μεθώνης και βρίσκεται σε υψόμετρο 190 μέτρων.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά υπολείμματα της Μυκηναϊκής εποχής (περ. 1600-1100 π.Χ.). Το 1954, ο Σπυρίδων Μαρινάτος προχώρησε σε μικρές δοκιμαστικές ανασκαφές και έφερε στο φως υπολείμματα ανακτόρου ή μεγάλου κτιρίου. Η τοποθεσία ξεχάστηκε μέχρι το 1998 οπότε άρχισε το αρχαιολογικά σχέδιο της Ίκλαινα. Από το 1998 έως το 2006 διεξήχθη συστηματική επιφανειακή έρευνα.

Τα μυκηναϊκά κατάλοιπα τα οποία έχουν ανασκαφεί φαίνεται να ανήκουν σε μια σπουδαία πρωτεύουσα του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου και αναφέρεται ακόμη και στα αρχεία της Πύλου σε Γραμμική Β. Την Ίκλαινα ο ανασκαφέας ταυτίζει με την τοποθεσία a-pu2 (προφέρεται Άσφυ ή Άλφυ).

Ο ανασκαφέας, κ. Κοσμόπουλος, κατατάσσει τους μυκηναϊκούς οικισμούς της ερευνημένης περιοχής σε τρεις βαθμίδες. Στην πρώτη, την υψηλότερη, βρίσκεται το ανάκτορο του Άνω Εγκλιανού το οποίο αποτελούσε το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του βασιλείου. Ακολουθούν οι διαπιστωμένοι οικισμοί στην Ίκλαινα και την Κουκουνάρα ενώ στην τρίτη βαθμίδα σπουδαιότητας βρίσκονται άλλες διαπιστωμένες μυκηναϊκές θέσεις της περιοχής, όπως π.χ. στο Μυρσινοχὠρι.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.