Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Ζυγουριές PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 23 Οκτώβριος 2008 17:11

Ο προϊστορικός οικισμός βρίσκεται στην κοιλάδα των Κλεονών, ανάμεσα στην Κόρινθο και τις Μυκήνες, και είναι ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Πελοποννήσου. Κτίστηκε στο πλάτωμα ενός λόφου και καταλάμβανε έκταση 165Χ70 μέτρων. Τα αρχιτεκτονικά λείψανα που ήρθαν στο φως σε διάφορα σημεία του λόφου, μαρτυρούν εντατική χρήση του χώρου κατά την Πρωτοελλαδική ΙΙ. Στη συνέχεια ο οικισμός εγκαταλείφθηκε και ξανακατοικήθηκε από τα τέλη της Μεσοελλαδικής και κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Ο οικισμός της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου περιλαμβάνει κτίρια ορθογώνια και τραπεζιόσχημα σε πυκνή διάταξη, σχηματίζοντας κτιριακές συστάδες, οι οποίες διαχωρίζονται μεταξύ τους με δρόμους και στενά μονοπάτια. Η πυκνή διάταξη των σπιτιών δείχνει την αναγκαιότητα άμεσης στέγασης μιας πολυμελούς κοινότητας και την έλλειψη κάποιου ιδιαίτερου πολεοδομικού σχεδιασμού, σε αντίθεση με σύγχρονους οικισμούς όπως πχ στην Κολώνα της Αίγινας.

Στην κεντρική περιοχή του λόφου ανασκάφηκαν κτήρια, όπως η "Οικία L", η "Οικία Υ", η "Οικία S", η "Οικία των σαλιγκαριών" και η "Οικία των Πίθων", τα οποία με τις εστίες, τα πιθάρια και τα πολυάριθμα αγγεία καθημερνής χρήσης, παρέχουν σαφή εικόνα για τις οικιακές και λοιπές οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων τους. Η αποθήκευση αγαθών γινόταν σε πιθάρια τοποθετημένα στη σειρά στο εσωτερικό των σπιτιών, αλλά και στις κοινόχρηστες αυλές τους. Στην "Οικία L" κατασκευάζονταν λίθινα εργαλεία, όπως μαρτυρεί ο μεγάλος αριθμός λεπίδων από οψιανό, που βρέθηκαν εδώ.

Η ανεύρεση 189 κεραμιδιών στέγης και λίθινων θεμελίων κάτω από την "Οικία των σαλιγκαριών" και την "Οικία των πίθων", τεκμηριώνουν την ύπαρξη και στις Ζυγουριές "Κτηρίου με διάδρομο", το οποίο, όπως και σε άλλους οικισμούς της Πρωτοελλαδικής ΙΙ αποτελεί πολιτικό-διοικητικό και οικονομικό κέντρο της κοινότητας. Στο τέλος της περιόδου ο οικισμός καταστρέφεται από πυρκαγιά και εγκαταλείπεται.

Μετά τον οικισμό της Πρωτοελλαδικής ΙΙ συνδέονται και 4 ταφές ενηλίκων, που βρέθηκαν στο λόφο Αμπελάκια, 500 μέτρα δυτικά του λόφου των Ζυγουριών.

 

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.