Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Ασίνη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 23 Οκτώβριος 2008 17:25

Η ακρόπολη της Ασίνης βρίσκεται σε ένα βραχίονα που επεκτείνεται στο εσωτερικό του κόλπου της Ασίνης, 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ναυπλίου. Οι ανασκαφές κατά τη δεκαετία του '20 αποκάλυψαν στη δυτική πλαγιά της ακρόπολης ένα μεσοελλαδικό οικισμό, τη λεγόμενη "κάτω πόλη". Ένας άλλος οικισμός της ίδιας εποχής αποκαλύφθηκε στο γειτονικό λόφο Μπαρμπούνα, ενώ ανατολικά από την ακρόπολη έχει ανασκαφεί κατά τη δεκαετία του '70 ένα μεσοελλαδικό νεκροταφείο. Τα πρώτα δείγματα κατοίκησης στην "κάτω πόλη" ανάγονται στην Πρωτοελλαδική εποχή, ενώ τα πρωιμώτερα στρώματα της Μέσης Χαλκοκρατίας ανήκουν στη Μεσοελλαδική ΙΙΙ περίοδο (1650-1550 π.Χ.).

Στην Ασίνη αντιπροσωπεύονται διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί τύποι. Η Οικία Β της κάτω πόλης έχει καμπύλους τοίχους θυμίζοντας έτσι τα παλαιότερα αψιδωτά κτήρια. Η σύγχρονη με αυτήν ή ελαφρά μεταγενέστερη Οικία D ήταν ένα μεγάλο ορθογώνιο κτήριο χωρισμένο με ένα τοίχο σε δύο ίσα τμήματα.

Τα υστερότερα κτήρια C και E, όπως και τα σύγχρονά τους στο λόφο Μπαρμπούνα, είχαν επίσης ορθογώνιο σχήμα. Στα επιφανειακά στρώματα έχει βρεθεί αρκετή πρώιμη μυκηναϊκή κεραμική, αν και κανένα από τα υστερότερα κτήρια της "κάτω πόλης" δε χρονολογείται μετά το τέλος της Μεσοελλαδικής εποχής. Έτσι θεωρείται πιθανό ότι κατά την Υστεροελλαδική ΙΑ περίοδο ο οικισμός μεταφέρθηκε από το λόφο στην πεδιάδα.

Κατά την ίδια περίοδο σε διάφορα σημεία του εγκαταλειμμένου οικισμού κατασκευάστηκαν τάφοι και ο χώρος άρχισε να χρησιμοποιείται πλέον ως νεκροταφείο. Στην περιοχή ανατολικά από την ακρόπολη αποκαλύφθηκε όμως και ένας τύμβος με λιθόκτιστο υπόστρωμα και συνολικά 20 τάφους της μεσοελλαδικής και της πρώιμης Υστεροελλαδικής εποχής. Σ' αυτό το χώρο δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη προηγούμενου ή σύγχρονου οικισμού. Έτσι στην Ασίνη φαίνεται ότι συνυπάρχουν η χρήση νεκροταφείου και οι ταφές "εντός των τειχών". Η μεσοελλαδική κεραμική της Ασίνης εμφανίζει τα χαρακτηριστικά στοιχεία των αργολικών εργαστηρίων, αλλά ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και αρκετά δείγματα αιγινήτικης και κυκλαδικής κεραμικής και κεραμική με μινωικές επιδράσεις. Η τεχνοτροπία της τοπικής κεραμικής εμφανίζεται αρκετά παραδοσιακή, καθώς στην κατασκευή των ντόπιων αγγείων χρησιμοποιούνταν σπάνια ο κεραμικός τροχός.

 


Google Map

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.