Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Αγγεία από πολύτιμα μέταλλα PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 23 Οκτώβριος 2008 19:39
Πολλά αγγεία από πολύτιμα μέταλλα έχουν βρεθεί στους λακκοειδείς τάφους: αγγεία για έκχυση, όπως πρόχοι, ρυτά, και αγγεία για πόση, από τα οποία τα περισσότερα είναι κύπελλα και μάλιστα χρυσά.

Τα κύπελλα γενικά είναι τα πιο διαδεδομένα σκεύη στην Εποχή του Χαλκού, τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Συνήθως είναι πήλινα αλλά υπάρχουν και αρκετά που έχουν κατασκευασθεί από πολύτιμα μέταλλα, χρυσό ή άργυρο.

Τα κύπελλα των λακκοειδών τάφων των Μυκηνών παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο στα σχέδια όσο και στην κατεργασία. Μερικά είναι ελαφρά και πολύ λεπτά, άλλα πιο βαριά και με πιο χοντρά τοιχώματα. Πολλά έχουν κατασκευασθεί επί τόπου ενώ άλλα φαίνεται ότι έχουν εισαχθεί από την Κρήτη. Τα περισσότερα έχουν μινωική επίδραση.

Τα περισσότερα κύπελλα έχουν σχήμα κόλουρου κώνου ή κύλικας με πόδι. Είναι κατασκευασμένα συνήθως από ένα ή δύο ελάσματα χρυσού τα οποία σφυρηλατούνται για να πάρουν το επιθυμητό μέγεθος. Οι λαβές είναι απλές δακτυλιόσχημες ή ατρακτοειδείς, συχνά για στερεότητα είναι ενισχυμένες με χαλκό ή άργυρο, όπως εξάλλου και η βάση, ο λαιμός και τα χείλη. Ορισμένα κύπελλα έχουν απλή διακόσμηση με αυλακώσεις κάθετες ή οριζόντιες ενώ άλλα κοσμούνται με διάφορα σχέδια, κυρίως σπειροειδή, και με ζωικά ή φυτικά θέματα. Υπάρχουν όμως και μερικά πολύτιμα μεταλλικά σκεύη που κοσμούνται με πολύπλοκες παραστάσεις αφηγηματικού χαρακτήρα.

Τα μεταλλικά αγγεία διακοσμούνται κατά κανόνα σύμφωνα με την έκτυπη τεχνική που είναι η παλαιότερη και η πιο διαδεδομένη τεχνική στη μεταλλοτεχνία του Αιγαίου και απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.