Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Τεχνουργήματα από φαγιεντιανή PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2008 11:44
Η φαγεντιανή έχει παλαιά ιστορία στην Αίγυπτο, όπου εμφανίζεται πριν από το 3000 π.Χ., και ακόμη παλαιότερα στη Μεσοποταμία. Συχνά θεωρείται από τους προϊστοριολόγους ως η πρώτη συνθετική ουσία ουσία της οποίας την κατασκευή πέτυχε ο άνθρωπος.

Η τεχνική της φαγεντιανής εισήχθη στον ελληνικό χώρο καθώς φαίνεται από τη Συρία. Φαγεντιανή κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη γύρω στο 2200 π.Χ., κατά τη διάρκεια της ΠΜ περιόδου, αλλά η χρήση της διαδόθηκε από το 1900 π.Χ. και εξής. Στην ηπειρωτική Ελλάδα η φαγεντιανή άρχισε να κατασκευάζεται περίπου από το 1600 π.Χ. και αρκετά αντικείμενα από το υλικό αυτό έχουν βρεθεί στους βασιλικούς περιβόλους. Μια ενδιαφέρουσα κατηγορία αποτελούν οι αφιερωματικοί κόμβοι.

Ο ιερός κόμβος απαντά in cospore, ως αφιέρωμα, και κατασκευαζόταν από φαγεντιανή, ελεφαντόδοτο ή κόκαλο. Συχνά εικονίζεται σε παραστάσεις θρησκευτικού περιεχομένου, είτε μεμονωμένος είτε ως εξάρτημα του ενδύματος ιερών προσώπων. Τον ιερό κόμβο νωρίς τον συσχέτισε ο Evans με τον αιγυπτιακό κόμβο, το ankh της θεάς Ίσιδας. Στις μινωικές παραστάσεις παρατηρούμε ότι τον ιερό κόμβο τον σαν φυλακτό όσοι λαμβάνουν μέρος στα ιερά ταυροκαθάψια. Τον φορά επίσης στον ώμο της η ιέρεια, η λεγόμενη "Παριζιάνα", στη γνωστή τοιχογραφία της Κνωσού. Αυγά στρουθοκαμήλου βρέθηκαν επίσης στους λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών. Είναι διαμορφωμένα σε ρυτά, με στόμιο, λαιμό και βάση απ'ό φαγεντιανή. Παρόμοια ρυτά έχουν βρεθεί και αλλού στις Μυκήνες, στα Δενδρά, στη Θήρα, και μαρτυρούν για τις σχέσεις του Αιγαίου με την Αίγυπτο.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.