Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Κεραμική PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2008 11:49
Κατά την ΥΕ Ι περίοδο εξακολουθούν να κατασκευάζονται τα μινυακά και τα αμαυρόχρωμα αγγεία που συνηθίζονται στην ΜΕ περίοδο, καθώς επίσης και τα πολύχρωμα αμαυρόχρωμα. Ο τύπος της πολύχρωμης κεραμικής είχε εμφανιστεί στο τέλος της ΜΕ περιόδου. Τα αγγεία φέρουν διακόσμηση με σκουρόχρωμη -μαύρη ή καστανή- και ερυθρή βαφή, ορισμένα μάλιστα έχουν εικονιστικές παραστάσεις, κυρίως πουλιά, και η τεχνοτροπία τους υποδηλώνει κυκλαδική επίδραση. Πολύχρωμα αμαυρόχρωμα αγγεία βρέθηκαν προπαντός στους Ταφικούς Κύκλους των Μυκηνών. Είναι εγχώρια, έργα τεχνιτών που είναι επηρεασμένοι από τη σύγχρονη κυκλαδική κεραμική. Τα αγγεία αυτά -τα πρώτα με εικονιστικά θέματα στον ελλαδικό χώρο- θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο πρόδρομοι των αγγείων του εικονιστικού ρυθμού αλλά δεν συγκαταλέγονται σ' αυτόν γιατί διαφέρουν τόσο στην τεχνική όσο και στην τεχνοτροπία.

Από το 1600 π.Χ. και εξής η κρητική επίδραση αρχίζει να γίνεται πολύ σαφής. Γενικεύεται η χρήση της γυαλιστερής βαφής, που είχε εισαχθεί από την Κρήτη, και εισάγονται νέα διακοσμητική θέματα. Ο διακοσμητικός ρυθμός είναι ο χαρακτηριστικός ρυθμός της περιόδου. Τα σχήματα των αγγείων παρουσιάζουν ποικιλία. Σ' αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα μεγάλα αγγεία, όπως πυθαμφορείς, γεφυρόστομοι αμφορείς, ή υψηλές πρόχοι, αλλά κυρίως μικρά, όπως πυθαμφορίσκοι, κύπελλα τύπου Βαφειού, κύαθοι και αλάβαστρα. Τα περισσότερα από τα σχήματα αυτά είναι μινωικά. Τα διακοσμητικά θέματα που επικρατούν είναι κυρίως οι οφθαλμωτές σπείρες μς παχύ εξωτερικό κύκλο, οι διπλοί πελέκεις, τα τόξα, κύκλοι κατά ζεύγη και άλλα θέματα χαρακτηριστικά της μινωικής τέχνης.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 6 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.