Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Η εκστρατεία στη Θράκη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 19:45

Το καλοκαίρι, ενώ οι Πελοποννήσιοι πολιορκούσαν την Πλάταια, οι Αθηναίοι με 2.000 οπλίτες και 200 ιππείς, εκστρατεύσαν εναντίον των Χαλκιδέων της Θράκης και των Βοττιαίων.

Στρατηγός με άλλους δύο ήταν ο Ξενοφών του Ευριπίδη. Πήγαν στη Σπάρτωλο της Βοττικής και κατέστρεψαν το σιτάρι. Ήλπιζαν ότι θα τους παραδοθεί η πολιτεία χάρη σε μερικούς που ενεργούσαν από μέσα, αλλά η αντίθετη μερίδα ειδοποίησε την Όλυνθο, που έστειλε οπλίτες και άλλο στρατό, για να φρουρήσουν την πόλη. Η δύναμη αυτή βγήκε από τη Σπάρτωλο και ανάγκασε τους Αθηναίους να δώσουν μάχη κάτω από τα τείχη, αλλά οι Χαλκιδείς οπλίτες και οι επικουρικοί που ήσαν μαζί τους νικήθηκαν από τους Αθηναίους και υποχώρησαν μέσα στην πολιτεία. Οι ιππείς, όμως, και οι ψιλοί των Χαλκιδέων νίκησαν τους ιππείς και τους ψιλούς των Αθηναίων. Είχαν μαζί τους και λίγους πελταστές από την περιοχή που ονομάζεται Κρουσίς.

Είχε μόλις τελειώσει η μάχη, όταν έφτασαν από την Όλυνθο και άλλοι πελταστές για να βοηθήσουν. Οι ψιλοί της Σπαρτώλου, βλέποντας τη βοήθεια αυτή κ' έχοντας νικήσει, αναθάρρησαν κ' έκαναν νέα επίθεση μαζί με το ιππικό των Χαλκιδέων και με τις μονάδες που είχαν έρθει να βοηθήσουν. Οι Αθηναίοι υποχώρησαν προς τους δύο λόχους που είχαν αφήσει για να φρουρούν τα σκευοφόρα. Κάθε φορά που οι Αθηναίοι έκαναν επίθεση, οι Χαλκιδείς υποχωρούσαν και, κάθε φορά που οι Αθηναίοι γύριζαν στις θέσεις τους, οι Χαλκιδείς ορμούσαν και τους χτυπούσαν με ακόντια. Το ιππικό των Χαλκιδέων δεν έχανε ευκαιρία να κάνει εφόδους σ' όποιο σημείο φαινόταν καταλληλότερο. Έσπειρε τον πανικό στους Αθηναίους, που άρχισαν να τρέχουν και τους κατεδίωξε σε αρκετή απόσταση. Οι Αθηναίοι κατέφυγαν στην Ποτίδαια και μετά από ανακωχή σήκωσαν τους νεκρούς τους και το υπόλοιπο του στρατού γύρισε στην Αθήνα.

Σκοτώθηκαν 430 Αθηναίοι και οι τρεις τρατηγοί.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.