Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Χετταίοι Τουνταλίγιας Β' (1.390-1.370 π.Χ.)
Τουνταλίγιας Β' (1.390-1.370 π.Χ.) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 18:38

Ο Τουνταλίγιας εμφανίζεται ως ισχυρός και δραστήριος ηγέτης που έδωσε νέα πνοή στους Χετταίους και ανακατέλαβε πολλά από τα χαμένα εδάφη.

Τα χρονικά του καταγράφουν την κατάκτηση της Αρζάβα στα δυτικά της Ανατολίας και την περιοχή μιας χώρας με το όνομα Ασσούβα. Στον Νότο και την Ανατολή λέγεται ότι επιτέθηκε και κατέστρεψε το Χαλέπι και ότι νίκησε το χουρριτικό βασίλειο των Μιτάννι. Αντιμέτωπος με την επανεμφάνιση των Χετταίων, ο μιτάννιος βασιλιάς έστειλε μια αποστολή ειρήνης στον φαραώ Αμένωφι Β' ζητώντας συμμαχία, αυτή αργότερα επιβεβαιώθηκε με ένα διπλωματικό γάμο. Στα μάτια των σύριων ηγεμονίσκων αυτή η καινούργια διευθέτηση έγειρε τη ζυγαριά κατά των Χετταίων και η μία μετά την άλλη οι παραμεθόριες επαρχίες συμπαρατάχτηκαν με τις αντίπαλες δυνάμεις.

Ο Τουνταλίγιας βρέθηκε, σύντομα, αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις στην ίδια την Ανατόλια. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τα βορειοανατολικά παράλια καταλήφθηκαν από τις φυλές Κάσκα. Από που ήρθαν είναι άγνωστο, αλλά δεν γίνεται μνεία τους σε κανένα ντοκουμέντο παλαιότερο από τα χρονικά αυτού, ο οποίος καταγράφει μια νίκη εναντίον τους. Οι Χετταίοι δεν επρόκειτο ποτέ ξανά να ελέγξουν τις παράκτιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Το ίδιο διάστημα, νέες δυνάμεις κινούνταν στη Δύση. Ένα άτομο ονόματι Ατταρισσίγιας, ένας "άνδρας της Αχίγια" - πιθανός ένας αχαιός έλληνας αρχηγός - άρχισε να επεμβαίνει στις δυτικότερες χιττιτικές κτήσεις. Κάποιος Μαντουβάττας εκδιώχτηκε από τη χώρα του από τον Ατταρισσίγιας, παρουσιάστηκε στον χετταίο βασιλιά και του δόθηκε ένα μικρό υποτελές βασίλειο κάπου στα δυτικά της Μ. Ασίας. Από τότε και ύστερα φαίνεται ότι ο Τουνταλίγιας μπόρεσε να διατηρήσει τη θέση του.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.