Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Ιστορία Χετταίοι Χαττούσιλις Γ'
Χαττούσιλις Γ' PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 18:54

Με την ανάρρηση το 1264 πΧ του Χαττούσιλις Γ', ο οποίος ήταν ήδη έμπειρος στρατιωτικός ηγέτης και περίπου πενήντα ετών, άρχισε για τη Χιττιτική Αυτοκρατορία μια περίοδος ειρήνης και ευημερίας.

Στην αρχή της βασιλείας υπήρξαν κάποιες τριβές με την Αίγυπτο, τα αίτια των οποίων είναι άγνωστα, και ο κασσίτης βασιλιάς της Βαβυλώνας, ο Καντασμάν-Τουργκού, υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια στον Χαττούσιλις σε περίπτωση πολέμου. Όμως το ζήτημα διευθετήθηκε ειρηνικά. Η αυξανόμενη ισχύς της Ασσυρίας ίσως είναι η αιτία για την προσέγγιση των αντιπάλων αυτοκρατοριών του Χάττι και της Αιγύπτου. Οι σχέσεις μεταξύ τους γίνονται διαρκώς φιλικότερες έως ότου το 1258 πΧ συνήφθη η περίφημη συνθήκη που εγγυόταν την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλες τις χώρες της Ανατολής.

Υπό τον Χαττούσιλις η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στη Χαττούσας, η οποία φαίνεται ότι είχε λεηλατηθεί από τις φυλές Κάσκα κατά τη διάρκεια της απουσίας του αδελφού του Μουβάταλλις στον Νότο. Η πόλη ανοικοδομήθηκε και τα αρχεία αντιγράφηκαν εκ νέου.

Χρειάστηκαν κάποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χώρας του Ποταμού Σέχα, ο βασιλιάς της καθαιρέθηκε και διορίστηκε άλλος στη θέση του. Οι σχέσεις με τη Βαβυλωνία επίσης διαταράχτηκαν με τον θάνατο του Καντασμάν-Τουργκού περίπου το 1274 πΧ. Ο εξόριστος Ούρι-Τεσούμπ ίσως είχε βάλει το χέρι του σ' αυτό, καθώς ο Χαττούσιλις μας λέει ότι ο Ούρι-Τεσούμπ, ενώ κατοικούσε στη Νουχασσί, βρέθηκε να δολοπλοκεί με τους Βαβυλώνιους και γι' αυτό εκτοπίστηκε από τη Νουχασσί και στάλθηκε "πλάι στη θάλασσα", μια δυσνόητη φράση, η οποία ίσως να εννοεί την Κύπρο.

 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.