Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Μαρκιανός (450-457) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2008 18:42
Μετά το θάνατο του Θεοδοσίου η λογική της οικογένειας πρυτανεύει και η αίγλη της δυναστείας απαιτεί τον εικονικό γάμο της αυγούστας Πουλχερίας -που έχει προ πολλού δώσει όρκο αγνείας- με τον Μαρκιανό, αφανή αξιωματικό που δεν μπορούσε να εμπνεύσει ανησυχία στους ισχυρούς βάρβαρους στρατιωτικούς αρχηγούς Άσπαρα και Ζήνωνα.

Η σύνοδος της Χαλκηδόνος (451), που συγκλήθηκε με την παρακίνηση της νέας αυτοκράτειρας, ακυρώνει τις αποφάσεις της δεύτερης συνόδου της Εφέσου. Καταλήγει σε έναν ορισμό για την άρρηκτη συνένωση των δύο φύσεων, της θεϊκής και της ανθρώπινης, στο πρόσωπο του Χριστού. Διατυπώθηκε λοιπόν ένα δόγμα που η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη το αποδέχονται ως ορθόδοξο αλλά που δεν γίνεται ομόφωνα αποδεκτό στην Ανατολή. Εξακολουθούν δηλαδή να υφίστανται σημαντικές εστίες μονοφυσιτικής αντιπολίτευσης, που κατά τον 6ο αι. θα σχηματίσουν ετερόδοξες αποσχίζουσες εκκλησίες.

Ο θάνατος του Αττίλα το 453, μετά την αποτυχία της επίθεσής του εναντίον της Γαλατίας (στα Καταλαυνικά Πεδία, 451) και της Ιταλίας, απομακρύνει τον κίνδυνο εκ μέρους των Ούνων και ανακουφίζει τα οικονομικά της αυτοκρατορίας, ενόσω η πολεμική μηχανή επανατίθεται σε λειτουργία, απωθώντας τις επιθέσεις των Αράβων στην Ανατολή, επιβάλλοντας την ειρήνη στη Θηβαΐδα στις νομαδικές φυλές των Βλεμύων και των Νοβάδων.

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.