Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Ο πλούτος των Μακεδονικών τάφων
Ο πλούτος των Μακεδονικών τάφων PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2011 17:41

Το εύρος, το μέγεθος και η διάρκεια της ευμάρειας μέσα στην όποια έζησε η περιοχή της Μακεδονίας στα χρόνια που ακολούθησαν την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στον νομό Πιερίας από την ανασκαφή 25 μόλις τάφων της πρώιμης -κυρίως- ελληνιστικής περιόδου.

Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην ΚΔ' Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, είναι εκατοντάδες και μάρτυρες αδιάψευστοι του πλούτου και της άνεσης μέσα στην οποία ζούσαν οι ντόπιοι, καθώς επίσης των συνηθειών τους να κατασκευάζουν τα περικαλλή μνημεία, τους τύμβους και τους τάφους σε κομβικά σημεία δρόμων και οδικών αξόνων.

Οι αρχαιολόγοι ανασκαφείς Μ. Μπέσιος, και Α. Αθανασιάδου διαπίστωσαν ότι οι τάφοι του 4ου και 3ου αι. π.Χ. είναι λακκοειδείς, μερικοί ιδιαίτερα μνημειακοί σε διαστάσεις και οι ταφές ήταν ανδρικές, γυναικείες, παιδικές.

Μερικές ήταν πλούσια κτερισμένες αφού ανασύρθηκαν από αυτές περίπου 200 αγγεία και 400 άλλα αντικείμενα.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι κλίνες στις οποίες είχαν τοποθετηθεί οι νεκροί ήταν διακοσμημένες με ελεφαντοστά, γυάλινους οφθαλμούς και χάλκινες εφηλίδες, πήλινα επιχρυσωμένα δισκάρια και όρμους, ενώ τα χάλκινα επιχρυσωμένα στεφάνια που τοποθετούνταν γύρω από τον νεκρό συνέβαλλαν στην προσπάθεια εντυπωσιασμού κατά τη διάρκεια της ταφικής τελετουργίας.

Εντυπωσιακή είναι μία ερυθρόμορφη υδρία, με το κέντρο της κύριας όψης της να καταλαμβάνει γυναικεία μορφή, η οποία σκύβει μπροστά σε ένα περιρραντήριο και λούζει τα μαλλιά της.

Επιπλέον, μία κλίνη είχε ελεφαντοστέινη διακόσμηση, από την οποία σώζονται ακόμη και πλακίδια. Από τα κοσμήματα που συνόδευαν τη νεκρή ενός τάφου εντυπωσιάζει το ζεύγος των χρυσών πυραμιδόσχημων ενωτίων σε ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος, ενώ ξεχωρίζει και ένα περίαπτο από ημιπολύτιμο λίθο.

Ενα χάλκινο κάτοπτρο, θαλάσσια χτένια που χρησίμευαν ως παλέτες, ψιμύθια σε κοραλλί και λευκό χρώμα συμπεριλαμβάνονται στα αντικείμενα καλλωπισμού.

Πηγή: Έθνος

 

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.