Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Η αρχαία αγορά του Δήμου Βούλας;
Η αρχαία αγορά του Δήμου Βούλας; PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Παρασκευή, 02 Μάρτιος 2007 00:00

Την αρχαία αγορά του Δήμου Βούλας εκτιμάται πως έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα σε οικόπεδο της περιοχής.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος (1.500 τ.μ.) κτιριακό συγκρότημα, που χρονολογείται στους Κλασικούς Χρόνους (5ος αι. π.Χ. - 4ος αι. π.Χ) και το οποίο εντοπίστηκε σε οικόπεδο, συνολικής έκτασης 5,5 στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Αθηναΐδος, Μυστρά και Λ. Βάρης.

Δεδομένων των κινητών ευρημάτων, της έκτασης που καταλαμβάνει το συγκρότημα και της μέχρι τώρα ανασκαφικής ιστορίας της περιοχής, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για την αγορά του αρχαίου Δήμου των Αιξωνίδων Αλών, έναν από τους μεγάλους δήμους της αρχαίας Αθήνας.

Το κύριο συγκρότημα έχει τετράγωνη κάτοψη, πλευράς περίπου 25 μ., και αναπτύσσεται γύρω από ένα τετράγωνο, επίσης αίθριο, με λαξευμένη κυκλική δεξαμενή στο φυσικό βράχο.

Γύρω από το αίθριο αποκαλύφθηκαν 12 χώροι-δωμάτια, δύο εκ των οποίων χωρίζονται με ενδιάμεσο τοίχο, και ένα με διμερή κάτοψη (πρόδρομο - σηκό) ταυτίζεται με μικρό αγροτικό ιερό δεδομένου ότι προς τα νότια αποκαλύφθηκε τετράγωνος βωμός που περικλείεται από ημικυκλικό περίβολο ισχυρής τοιχοποιίας.

Προς τα βόρεια του κεντρικού συγκροτήματος αναπτύσσεται μεγάλος ορθογώνιος περίβολος με ορατές διαστάσεις 18μ. Χ 25μ. καθώς προς τα ανατολικά συνεχίζεται σε όμορη ιδιοκτησία. Στο εσωτερικό του περιβόλου δεν έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Ίσως πρόκειται για μεγάλο περίβολο. Επίσης, προς τα ανατολικά, πλησίον ισχυρού τοίχου, βρέθηκε τετράγωνο χτιστό πηγάδι ιδιαίτερα επιμελημένης τοιχοποιίας και είσοδος για απευθείας πρόσβαση στο εσωτερικό αίθριο.

Πηγή: In.gr

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.