Gistor

(George's Site)

Διαφήμιση
Home Αρχαιολογικά Νέα Αρχαίο Θέατρο στο Μενίδι
Αρχαίο Θέατρο στο Μενίδι PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2007 00:00

Το αρχαίο θέατρο Αχαρνών, που αναζητούσαν οι μελετητές από τον περασμένο αιώνα, αποκαλύφθηκε χθες το πρωί στο Μενίδι, στην οδό Σαλαμίνος, στη θέση Κάραβος, όπου εκτελείται εκσκαφή για θεμελίωση κατοικιών. Άναυδοι έμειναν οι αρχαιολόγοι, συγκεκριμένα η ανασκαφέας Μαρία Πλάτωνος, όταν αντίκρισε μαζί με άλλον υπάλληλο της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τμήμα του κοίλου του θεάτρου.

Λίγες ώρες αργότερα είχαν έρθει στο φως 13 βαθμίδες, επιβεβαιώνοντας οριστικά ότι πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της περιοχής που επιβεβαιώνεται και από επιγραφικές μαρτυρίες.

Το κέντρο του αρχαίου δήμου

Το εντυπωσιακό εύρημα των κλασικών χρόνων (πιθανολογείται ότι άρχισε να λειτουργεί στο τέλος του 5ου αι. π. Χ.) φαίνεται πως συνεχίζεται κάτω από την οδό Σαλαμίνος όπου πιθανολογείται ότι βρίσκεται η ορχήστρα του. Με τον εντοπισμό του, πάντως, αλλάζει η τοπογραφία της περιοχής και το συγκεκριμένο σημείο ορίζεται ως κέντρο του αρχαίου δήμου. Εκεί δηλαδή ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αχαρνών.

Η έκταση που ερευνήθηκε με τομή από τη Β΄ ΕΠΚΑ -όπως γίνεται με κάθε ιδιόκτητο οικόπεδο που χτίζεται στην περιοχή- είναι περίπου 20 τ. μ. από τη συνολική του οικοπέδου (500 τ. μ.). Σήμερα αναμένεται να καλυφθεί με τομές όλη η επιφάνεια της έκτασης, ενώ είναι βέβαιο ότι το κοίλον του θεάτρου εκτείνεται στα τρία διπλανά οικόπεδα από τα οποία τα δύο είναι ελεύθερα και το ένα χτισμένο.

Μοναδικό μνημείο για τον Δήμο των Αχαρνών, δεύτερος στην αρχαιότητα μετά τον Δήμο της Αρχαίας Αθήνας, εντυπωσίασε χθες την αρχαιολογική κοινότητα αφού, μην ξεχνάμε ότι, πρόκειται ουσιαστικά για το έβδομο αρχαίο θέατρο μετά του Πειραιά, του Ραμνούντα, Θορικού, Ευώνυμου, Ικάριου (Διόνυσο) και Αμφιάρειου. Τα περισσότερα διατηρούν μικρό αριθμό βαθμίδων και τους θρόνους προεδρίας.

Το αρχαίο θέατρο Αχαρνών είναι από πωρόλιθο, ευπαθές υλικό και «πονοκέφαλος» για τους αρχαιολόγους. Το εύρημα πάντως χαρακτηρίζεται σπουδαίο, και αναμένεται πως δεν θα είναι το μοναδικό. Αγάλματα και επιγραφές περιμένουν οι ανασκαφείς, η διατήρηση των οποίων πιστεύεται πως θα είναι καλή αφού το κοίλον εντοπίζεται σε βάθος 2-2,5μ.

Πηγή: Καθημερινή. In.gr

LAST_UPDATED2
 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας


Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το Site φαίνεται καλλίτερα με:
και 

Συντομα Βοηθητικα Μηνυματα

Το περιεχόμενο του Site που είναι προσβάσιμο από τους απλούς επισκέπτες είναι περιορισμένο. Μόνο τα μέλη έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Μόλις κάνετε Login θα εμφανισθούν όλες οι επιλογές από το Μενού Περιεχόμενα.